165161 tag

2022.07.01.
Tihamér, Annamária napja van!
Főoldal     DEMO (Bemutató)     Regisztrálj     Fórum     Mondd el!     Kapcsolat

Név:

Jelszó:


Jegyezzen meg Belépés

Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Babáznánk nemsokára; ebben sokat segítenek a táblázatok! További jó munkát!

bakRólunk
Gyakran ism. kérdések
Hogyan használjam?
Felhasználási feltételek
Adatvédelmi nyilatkozat
PartnereinkTisztelt felhasználóink!
Sajnos az fórumon elszaporodott jogsértések miatt kénytelenek vagyunk a fórumot leállítani. 2022 május 11-től a fórum nem lesz elérhető.

Ciklus.hu

Kezdolap » Próbálok teherbe esni » SZABÁLYOK hőmérsékleti görbével kapcsolatban


Rendezés dátum szerint növekvő sorrendben 
2010. október 03. 11:39
bolenn


Regisztráció: 2010-04-29
Hozzászólások: 3708
Rang: [tábornagy]

Bog, leginkább sehogy. Mérhetsz így is, de akkor úgyis kell tekinteni a görbédre, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a valódi képet mutatja. Ha a peteérés időpontja miatt mérsz, akkor a mérést egészítsd ki ovulációs teszt használatával. A mérésel együtt már azért egész biztosra tudhatod majd, hogy mikor volt pé. Ez alapján meg sejtehető lesz, hogy mikorra várható a mensi. A görbe egyébként is igazából csak errea kétr dologra való, azt nem lehet belőle megjósolni, hogy sikerült-e adott ciklusban a baba.
Ja és még egy dolog: egy angol oldal szerint, ami a cilusnál sokkal jobban működik, elegendő 3 órányi folyamatos alvás is a mérés előtt.


2010. október 02. 16:29
BogRegisztráció: 2008-01-16
Hozzászólások: 76
Rang: [hadnagy]

Nekem lenne egy kérdésem. Azt hiszem én is hibák sorait követem el, mert nem ugyanabban az időben mérem. Nekem már van egy másfél éves kisfiam, aki ha felébred akkor mérek, viszont nincs időm 5 percig mérni, mert elkezd sírni a lurkó, így én csak csipogásig mérek digitálissal. Van amikor éjjel is kelek hozzá, így nem tudok egyben 5 órát aludni sem. Hogyan tudom ezt megoldani?


2010. augusztus 13. 21:19
molnárné timi


Regisztráció: 2010-07-21
Hozzászólások: 651
Rang: [alezredes]

Szia!
A lap tetején találod a "diagram"-ot, oda menj be, onnantól minden egyértelmű!


2010. augusztus 13. 10:51
kghoheRegisztráció: 2010-08-13
Hozzászólások: 1037
Rang: [ezredes]

Sziasztok!
Próbálnám vezetni a hőmérsékleti görbémet, csak az a baj, hogy nem találom a kitöltendő táblázatot
V.ki tud segíteni, hogy hol keressem?
Köszi


2010. július 13. 10:08
picurka80


Regisztráció: 2010-07-13
Hozzászólások: 30
Rang: [őrmester]

Nagyon örülök ennek a topiknak, mert kb. 2 hete próbálom vezetni a hőmérsékleti görbém, és rájöttem hogy valószínű rosszul csinálom...

Az a gond hogy nagyon rossz alvó vagyok, felkelés előtt csak forgolódom, lényegében éber vagyok, és szerintem ez befolyásolja a görbéimet is... Az azonos időbeli mérés nekem nem jön össze, mert van amikor már hajnali 4-5 körül felébredek, máskor meg 7-ig is alszom. Nekem így felejtős a hőmérőzés, ugye?


2010. július 19. 15:43
JeannerRegisztráció: 2009-06-15
Hozzászólások: 636
Rang: [alezredes]

Az azonos időbeli mérés nekem nem jön össze, mert van amikor már hajnali 4-5 körül felébredek, máskor meg 7-ig is alszom. Nekem így felejtős a hőmérőzés, ugye?


Szerintem nem, ébresztő a titka... én hétvégén is ébredek 1/2 4kor, mérek, feljegyzem, visszaalszom... számold ki, mikor alszol legalább 6 órát, és lődd be ahhoz a mérés idejét... szerintem..


2010. július 05. 19:39
Hajni.Sz


Regisztráció: 2008-08-15
Hozzászólások: 6236
Rang: [alezredes]

Kedves Mindenki!


Úgy érzem, ez a topik létrehozása időszerű, mert a mai napig azt tapasztalom, hogy sok nő nincsen tisztában a mérés szabályaival, és olyan hibákat követnek el ezzel kapcsolatosan, ami értékelhetetlenné teszi a görbét elemzés szempontjából. Gondolok itt a legszembetűnőbb hibára, amikor valaki hónaljban mér, vagy éppen nappal/este…

A topik nem azért lett létrehozva, hogy csevegjünk, beszélgessünk rajta/ezen belül (erre valljuk be, már van bőven topik), csupán azok számára szól, akik nincsenek tisztában a mérés szabályaival, és mielőtt elkezdenék (vagy ha éppen elkezdték, de helytelenül), akkor tudjanak áttérni/tudják elkezdeni a helyes mérés módszerét.

Ezen felül, bármilyen tanács/kérés/kérdés szempontjából nézz be más forgalmas topikba, ahol szívesen válaszolnak a hozzáértők.


Ez a topik csak olvasásra szól, ide ne írj!

Köszi a megértést!


2010. július 05. 19:38
Hajni.Sz


Regisztráció: 2008-08-15
Hozzászólások: 6236
Rang: [alezredes]

Mikor és hogyan mérd a napi hőmérsékleted (szabályok):


1.
Reggel, ébredés után, még az ágyban. Előtte nem mész se wc-re sehová máshova, és nem ülsz fel.

2.
A hőmérőt a hüvelybe, végbélbe vagy a nyelv alá (mindig ugyanott méred!) helyezed, minimum 5 percre még digitális hőmérő esetén is – és nem csipogásig!

3.
Hónaljban nem mérünk!!!

4.
FONTOS, hogy minden nap egy időben mérj, és hogy 5 óra alvás meglegyen.

5.
15 perc pluszban és mínuszban megengedett még az időeltérésben, de nagyobb időeltolás esetén már nem biztos, hogy valós értéket látunk, ha a görbét nézzük.

6.
Ha valamiért nem tudsz mérni, akkor hagyd ki, vagy ha túl későn/korán mérsz a megszokott időtől eltérően, de mégis jegyezni szeretnéd a mért értéket, akkor pipáld ki az érték mellett, hogy ne vegye figyelembe a számításnál.

7. Az értékeket minden nap feljegyzed itt a ciklus oldalán a Nap részletein belül.Rövidítések:

DPO - day past ovulation (peteérést követő napok) = luteális szakasz

CL - cover line (átlag hőmérséklet, itt a cikluson a vízszintes zöld vonal jelzi ezt abban az esetben, ha méred a hőmérsékleted)

- peteérés

TR - tüszőrepedés (gyakorlatilag egyenlő a peteéréssel)


Tehát, görbe vezetésénél: a függőleges zöld vonal jelenti a peteérés napját, a vízszintes zöld vonal pedig az átlaghőmérsékletet mutatja! (ez mind a gép rendszere szerinti, nem mindig találja el!)

Ha peteérés után felmegy a hő, és ha 5 napig úgy marad, akkor volt peteérés.
(Itt persze lehet kisebb esés-emelkedés, de a lényeg, hogy a CL felett maradjon végig a pé.-t követően)

A mérés lényege, hogy a progeszteron hormon a hőközpont működését is bebefolyásolja. Az ovuláció jele, ha legalább 3 napon keresztül minimum 0.2 celsiusfok hőemelkedést tapasztalunk. Termékeny időszaknak a hőemelkedés alatti napok és az azt megelőző 4 nap számít.

Egy átlagos diagram 36.1 és 36.5 Celsius fok között mozog az ovuláció előtt és 36.5 és 37.3 Celsius fok között az ovuláció utáni szakaszban.
Ideális esetben egy nő hőmérséklete a folliculáris (ovuláció előtti) szakaszban nem ugrál 0.2-0.3 Celsius foknál jobban, és a luteális szakaszban pedig végig magasabb tartományban marad.

Szerkesztve: hajnibaba által, ekkor: 2010. július 05. 19:39 Adnetwork
copyright © ciklus.hu 2007 - Naptár Nőknek