167802 tag

2024.04.20.
Tivadar napja van!
Főoldal     DEMO (Bemutató)     Regisztrálj     Fórum     Mondd el!     Kapcsolat

Név:

Jelszó:


Jegyezzen meg Belépés

Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Végre nem érzem magamat marslakónak az össze-vissza ciklusom miatt.

kkatka



Rólunk
Gyakran ism. kérdések
Hogyan használjam?
Felhasználási feltételek
Adatvédelmi nyilatkozat
Partnereink



Tisztelt felhasználóink!
Sajnos az fórumon elszaporodott jogsértések miatt kénytelenek vagyunk a fórumot leállítani. 2022 május 11-től a fórum nem lesz elérhető.

Ciklus.hu

Kezdolap » Próbálok teherbe esni » Segítségnyújtás azoknak, akiknél "minden rendben van, csak nem jön a baba"


Rendezés dátum szerint növekvő sorrendben



<<első  << előző1[2]következő >>  utolsó>>

2014. április 11. 10:08
bolenn


Regisztráció: 2010-04-29
Hozzászólások: 3708
Rang: [tábornagy]

PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁK

Az általában és alapvetően az agyalapi mirigy (hipofízis) megbetegedéséből eredő túlzott prolaktintermelést, azaz hiperprolactinaemiát már próbáltam részletezni, most egy másik fontos belső elválasztású mirigy, a pajzsmirigy működési zavarával, betegségeivel foglalkoznék röviden. Azért röviden, mert egyrészt ez a terület igen szerteágazó, másrészt pedig épp emiatt, illetve mivel esetemben igen újkeletű a probéma felfedezése, még nem vagyok túlzottan kikupálódva a témában. :)

LÉNYEGE:
A pajzsmirigy a gége előtt, azaz a nyak elülső oldalán elhelyezkedő pillangóra emlékeztető alakú belső elválasztású mirigy. 2 hormont termel: tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3), amelyek a szervezet összes anyagcserefolyamatát befolyásolják, így nem nehéz elhinni, hogy menynire fontos a pajzsmirigy megfelelő működése.
A leggyakoribb probléma a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis), amikor nem termel elegendő hormont. Ilyenkor a szervezet megpróbálja jobb belátásra bírni: a hipotalamusz fokozza az un. TRH termelését, ami az agyalapi mirigyre hat, és az a TRH hatására nagyobb mennyiségben fogja termelni a TSH-t. A TSH révén irányítja az agyalapi mirigy a pajzsmirigy működését, ez a pajzsmirigy serkentő hormon. A probléma ilyenkor két forrásból adódik: a TRH hatására az agyalapi mirigy nemcsak a TSH-t kezdi fokozottan termelni, hanem általában a prolaktint is, amiről az első bejegyzésben írtam. Ennek hatása a peteérés elmaradása, vagy a megtermékenyített petesejt beágyazódását segítő progeszteron, más néven sárgatesthormon szintjének csökkenése. A másik oldalról az alulműködő pajzsmirigy kevés T4 hormont termel, ami viszont többek között szintén hat a ciklust szabályozó hormonokra: alacsony T4 szint esetén az ösztrogénszint megemelkedik, a progeszteron szintje pedig ezen okból is lecsökken.
Mindezek a hatások így együtt rendszereteln ciklust, a peteérés hiányát, elhúzódó vagy erős vérzéseket, a ciklus második fázisának (ekkor ágyazódna be a megtermékenyített petesejt) lerövidülését okozhatja, amelyek már közvetlen okai a meddőségnek.
A pajzsmirigy túlműködése ritkább eset, ilyenkor túl sok hormont termel a pajzsmirigy, az anyagcsere folyamatok és a szervezet "felpörög", csökken a testsúly, gyakori a hasmenés, és természetesen szintén felborul a nemi hormonok szintje.

OKA:
Lehet a nem megfelelő jód bevitel, amire a pajzsmirigynek szüksége van; a pajzsmirigy elhúzódó gyulladása, ami például elhúzódó felsőlégúti fertőzésből is kialakulhat. Az elhúzódó gyulladás esetén a szervezet antitesteket kezd termelni a pajzsmirigy ellen (az immunrendszer védekezni kezd), ilyenkor már autoimmun betegségről beszélünk (pl. Hashimoto-kór). Ok lehet ezen kívűl az agyalapi mirigy betegsége is, a korábban említett prolaktintúltermelő jóindulatú daganatok, az adenómák sokszor a TSH-t, azaz a pajzsmirigyserkentő hormont is túltermelik. És nem szabad figyelmen kívül hagyni a környezeti hatásokat sem: pl. Csernobilt követően Észak-Magyarországon hirtelen rengeteg pajzsmirigy beteg lett... (No comment)

TÜNETEI:
Étvágycsökkenés
Súlygyarapodás
Fásultság, depresszió
Székelési problémák (alulműködésnél székrekedés, túlműködésnél hasmenés)
Rekedt, mély hang
Vékony, szálkás haj, hajhullás
Menstruációs zavarok (erős, elhúzódó vérzés, rendszeretelen ciklus, luteális fázis lerövidülése, ...)
Fázékonyság, hideg végtagok
Meddőség

A MEDDŐSÉG OKA:
Mint a fentiekben már leírtam, egyrészt a T4 nevű pajzsmirigyhormon szintjének egyensúlyi helyzetből való kibillenése közvetlenül hat az öszrogén és progeszteron szintjére, márpedig ez a két legfőbb "ciklusirányító" hormon. Emellett mind a T4 szintje, mind a pajzsmirigy irányítására szolgáló TSH termelésének megváltozása hat egyéb nemi hormonokra is, amelyek szintje így szintén kibillen az egyensúlyból. A felboruló hormonháztartás pedig a ciklus rendszertelenségét, a peteérés elmaradását, vagy a megtermékenyített petesejt beágyazódásának lehetetlenségét okozzák.

DIAGNÓZIS
Egyszerű (de mindenképpen többször megismételt) vérvétellel tisztázandó a pajzsmirigyhormonok (T4, T3, szabad T4 és szabad T3), a pajzsmirigyserkető hormon (TSH) és lehetőleg az antitestek (anit-tg, anti-TPO) szintje. Javasolt még a pajzsmirigy ultrahang, adott esetben szükséges lehet radioaktív anyag adásával végzett szcintigráfiára, esetleg biopsziára (szövettan).

KEZELÉS
Általában mindössze gyógyszeres kezelésre van szükség, ilyenkor mesterségesen, kívülről történik a hiányzó pajzsmirigyhormonok pótlása (tehát a gyógyszer valójában hormon). Többféle néven és dózissal létezik a gyógyszer: L-thyroxin, Euthyrox, stb. Súlyosabb esetben szükséges lehet műtét, de a meddőség kezelése kapcsán általában elegendő a gyógyszerszedés (a műtétet szükségessé tevő állapot általában súlyosabb és nyilvánvalóbb annál, hogy csak a meddőség okának keresése közben derüljön ki a probléma).

TERHESSÉG LÉTREJÖTTE
A fentiekben leírtak alapján "mindössze" annyi szükséges, hogy a pajzsmirigyhormonok szintjének normalizálásával az összes többi, a ciklust befolyásoló hormon szintje is beálljon a megfelelő szintre, és már jöhet is a baba. Persze ez akár jó néhány hónapot is igénybe vehet, el kell találni a megfelelő gyógyszeradagot is hozzá (egyéni, ki milyen jól és gyorsan reagál).


2014. április 10. 13:03
bolenn


Regisztráció: 2010-04-29
Hozzászólások: 3708
Rang: [tábornagy]

Ismét kérek szépen mindenkit, hogy ha bármilyen kérdése van, azt ne itt, hanem a prolactin és terhesség topikban tegye fel! Figyelni fogom, igyekszem válaszolni, ittt viszont jó lenne, ha az egyes "szócikkek" kevés oldal visszalapozásával, könnyen kereshetők maradnának. Köszi!


2014. április 10. 13:01
bolenn


Regisztráció: 2010-04-29
Hozzászólások: 3708
Rang: [tábornagy]

Nos, akkor következzék a várva várt inzulinrezisztenia. Sajnos sok orvos, köztük nőgyógyászok is, a mai napig nem "hisznek" a létezésében, holott az egyik leggyakoribb meddőségi ok, ezért vizsgálatának mára már részét kellene képeznie az "első körös" meddőségi vizsgálatoknak. Ha orvosotok magától nem kéri vagy javasolja a vizsgálatot, mindenképpen vessétek fel Ti az ötletet. Ha nem támogatja a dolgot, akkor pedig mindenképpen azonnal keressetek másik orvost, mert nem vagytok jó kezekben, és lehet nem fogjátok megkapni azt a kezelést, amire szükségetek lenne a baba megfogantatásához.

LÉNYEGE:
A szénhidrát anyagcsere zavara, amely a cukorbetegség előszobájának tekinthető. Szervezetünk a sejtek és ezáltal a szervek működéséhez szükséges energiát a glükózból, azaz cukorból nyeri, amit a táplálékkal bevitt szénhidrátból bont le . A vérbe kerülő cukrot a sejtek az inzulin nevű hormon segítségével képesek felvenni. (valahogy úgy lehet ezt elképzelni, hogy a sejteken van egy ajtó, amin a cukor bejuthat, és az ajtóhoz az inzulin a kulcs :)) Túlzott mértékű telített zsírsav- és gyorsan lebomló szénhidrátbevitel miatt azonban a sejtek cukorfelelvő "képessége" sérül, a sejtek nem veszik fel a cukrot és a vércukor szintje megemelkedik (azaz ennek a bizonyos ajtónak a zárja egyes sejteknél megsérül, így nem nyílik ki minden ajtó, hiába van mindegyikhez kulcs) . A szervezet ezt úgy érzékeli, hogy az addig termelt inzulin nem volt elég a cukor sejtekbe való bejuttatásához (vagyis azt hiszi az a gond, hogy nem volt minden ajtóhoz kulcs), ezért "rákapcsol" az inzulin termelésére. A baj az, hogy minél több lesz a vérben az inzulin, annál jobban csökken a hatásossága, azaz a sejtek egyre kevésbé reagálnak az inzulinra, rezisztenssé válnak rá (buta hasonlatomnál maradva mintha a sok kulcs miatt egy-egy zárba abszurd módon egyszerre több kulcs is bepréselődne, de végül csak beleszorulnának, az ajtó így nem nyílna ki; és minél több kulcs "termelődik", annál több ajtó zárjába szorulna bele egyszerre több kulcs, vagyis végül egyre kevesebb ajtó nyílna ki - elnézést, nagyon idióta a hasonlat ezen része ). Ennek eredményeképpen a vércukorszint sem csökken lényegesen továbbra sem, ugyanakkor az inzulin szintje is megemelkedik. A szükségesnél magasabb vércukorszint roncsolja a szöveteket, a magas inzulinszint pedig egyes szervek kóros működését idézi elő. Amikor maga az inzulinrezisztencia kialakul, a sejtek már kevéssé reagálnak az inzulinra, így a szervezet folyamatosan túltermeli az inzulint, próbálván a vérben lévő cukrot a sejtekbe juttatni, ez pedig egy idő után az inzulint termelő hasnyálmirigy kimerüléséhez vezet. Ekkor már a kettes típusú cukorbetegségről beszélünk, amikor is kívülről kell a szerevezetbe juttatni az inzulint. Látható tehát, hogy az inzulinrezisztenciát komolyan kell venni, és nem csak meddőségi hatása miatt.

OKA:
Kialakulásának mint a fentiekben is említettem, a túlzott telített zsír és gyorsan lebomló szénhidrát bevitel az oka, de ezen kívül szerepet játszhat még néhány tényező, amiket kellő mélységű ismeretek és a rendelkezésre álló hely hiányában nem szeretnék részletesen tárgyalni, ám érdemes utánanézni, és a megelőzésre figyelmet fordítani: ilyen lehet tehát a magnézium-hiány, fokozott glukozamin bevitel, krónikus stressz, D vitamin hiány, tesztoszteron-hiány, mozgáshiány

TÜNETEI:
Hasi típusú elhízás (bármiféle fogyókúra ellenére sem eltűnő súlytöbblet), de vigyázat, az IR-esek egy jelentős része már-már kóros soványságban szenved
Menstruációs zavarok
Fokozott szőrösödés
Bőrproblémák
Farkasétvágy
Gyengeség
Koncentrációs zavarok
Szapora szívverés
Remegés
Izzadás
Utóbbi tüneteknél jellemző, hogy édesség fogyasztásával megszüntethetőek
Étkezés után 2-3 órával rosszullét
Hajhullás
Meddőség


A MEDDŐSÉG OKA:
A petefészek egy azon szervek közül, amelynél a megemelkedett inzulinszint kóros működést idéz elő, azáltal gátolva a peteérést és a normális ciklust. Gyakran jár együtt az IR egyéb meddőségi betegségekkel, pl. PCOS-sel (policisztás ovárium szindróma) és hiperprolaktinémiával is. Utóbbit általában gyakrabban fedezik fel, mint az IR-t, mert a 3. és 21. ciklusnapi vérvételen is szoktak prolaktinszintet nézetni. A túl magas prolaktinszint tapasztalatok szerint akkor ad gyanút IR-re, ha már rövid idejű, és nem túl nagy dózisú Bromocriptin kezelés hatására is szinte túlzottan is lecsökken a prolaktin szintje (alsó határ közelébe), míg gyógyszer nélkül már-már adenómára utaló volt a mértéke (60-100 ng/ml körüli vagy afeletti érték is akár), Ilyen esetben szinte biztos, hogy nem adenóma, hanem IR állhat a hiperprolaktinémia mögött, célszerű azonnal IR vizsgálatot végeztetni (ez utóbbi kapcsán kiemelném, hogy erről nemnagyon találtam "szakirodalmat", de a valóságban általában valóben ez a helyzet).

DIAGNÓZIS
A diagnózis felállítása ebben az esetben meglehetősen egyszerű, vérvétellel tisztázható a betegség megléte. Nagyon fontos azonban, hogy nemcsak a vércukor, hanem az inzulin szintjét is vizsgálni kell, méghozzá terheléssel. Az éhgyomri első vérvételt követően cukoroldatot itatnak a pácienssel, majd újabb vérvétel következik. Megkülönböztetünk 2 és 3 pontos terhelést, előbbi esetében az első, éhgyomri vérvételt követően 2 óra elteltével vesznek ismét vért, 3 pontos terhelésnél az első vérvétel után még kétszer, 60 és 120 perc múlva mérik a cukor és inzulinszintet. Utóbbi eredménye pontosabb információt ad, ezért ha valaki "saját szakállra", privátban végezteti el a vizsgálatot, ne ezen spóroljon, 3 pontos vérvételt kérjen!
Az eredményt szakorvos értékelje ki, de ami általánosságabn tudható: a 0 perces inzulin 0-5 mIU/L értékig jó, 5-10 között nem túl jó, 10 felett rossz. A 60 perces inzulinérték legfeljebb a 0 perces ötszöröse lehet (tehát 25-ig jó), habár olvastam tízszeres megengedett maximális értéket is, míg a 120 perces értéknek a 0 perces érték közelébe kellene visszetérnie. A 0 perces glükóz és inzulinértékből szokták számítani a HOMA-IR értékét, ez kicsit egzaktabb mutató, ez elvileg 4,4-ig jó, de 2 fölött már igényelhet némi odafigyelést, kezelést a dolog.

KEZELÉS
Viszonylag egyszerű, hármas kezelés javasolt: mozgás, szigorú diéta, és ha szükséges, gyógyszer. A gyógyszer (Metformin, Meforal, Eucreas, stb.) nem hormon! A diétát szigorúan kell venni, napi 160, esetleg 180 g szénhidrát fogyasztható 5 (esetleg) 6 étkezés alatt, meghatározott pontos eloszlásban. A diéta összeállításában dietetikus kell, hogy segítsen, személyreszabottnak kell lennie. Mindezek betartásával a betegség kordában tartható, "gyógyítható", és jó eséllyel gyermekáldás is várható!

TERHESSÉG LÉTREJÖTTE
Az inzulinrezisztencia elsősorban a hormonháztartás és a peteérés zavarát okozva jelent meddőségi okot, így a megfelelő cukor és inzulinszint beállításával vélhetőleg a hormonzavarok is megszűnnek, visszatér a normál ciklus, és ha egyéb ok nem húzódik meg a háttérben, néhány hónap elteltével sikeres terhesség jöhet létre.


2014. április 01. 12:36
pusza42


Regisztráció: 2014-03-18
Hozzászólások: 160
Rang: [százados]

bebike99
sajnos ha peteérés van nem mindig szabadul ki érett tüsző a zsákból.Hiába is van ovu -teszt,én úgy tudom.De a piszénpisze honlapon utána nézhetsz


2014. március 31. 15:41
bebike99



Regisztráció: 2012-01-18
Hozzászólások: 624
Rang: [alezredes]

Sziasztok!!!!a kerdesem az lenne es lehet,hogy hulye kerdes,de sajnos keresem a valaszt!ha az ovulacios tesztem pozitiv akkor az azt jelenti hogy tuszom is van???reg ota probalkozunk es nem vagyok orvos kozelbena legutobbi vizsgalatokon azt mondta a doki hogy nagyon keves a tuszomezert erdekelne!!!!kosziiiii


2014. március 30. 21:08
bolenn


Regisztráció: 2010-04-29
Hozzászólások: 3708
Rang: [tábornagy]

Sziasztok! Ezer éve indítottam ezt a topikot, de már nagyon régen nem jártam erre. Mostanában biztosan nem is olvassa senki, de ha valakit mégis érdekelnek a lehetséges okok, amiket sajnos az orvosok néha nem tisztáznak (vagyis jön a "diagnózis", miszerint mindkettőnkkel minden rendben van, épp csak nem jön a baba), nos, akkor örömmel tudatom, hogy hamarosan folytatni fogom kis sorozatomat. Időközben sajnos számos saját tapasztalattal is gazdagodtam, így bátram állíthatom, hogy a témák jó részénél nem a levegőbe beszélek, hanem saját káromon (is) tanultam meg a megosztott információkat (nálam egyenlőre hiperprolaktinémia - ld. lentebb-; kezdődő inzulinrezisztencia; endometriózis - ld. lentebb- okán nem átjárható petevezetékek; kezdődő pajzsmirigyalulműködés / autoimmun; és ha minden jól megy, hamarosan lombik kezdés "játszik"). A sorozat további részeiben az INZULINREZISZTENCIÁVAL, PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁKKAL, AZ ELSŐDLEGES IMMUNOLÓGIAI ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGGEL,ÉS AZ ÁTJÁRHATÓSÁGI VIZSGÁLATOK FONTOSSÁGÁVAL tervezek foglalkozni. Remélem hasznos lesz majd. Továbbra is kérem szépen, hogy HA VALAKI KÉRDEZNI SZERETNE, AZT A PROLAKTIN ÉS TERHESSÉG TOPIKBAN TEGYE , amit szintén én indítottam, és rendszeresen figyelni fogok, és ha csak tudok, válaszolok a kérdésekre. Szeretném, ha ebben a topikban könnyen átlátható és visszakereshető lenne minden fő problémakört felölelő "szócikk". Köszi! Bolenn-DW-Dontworry (ha bárki emlékszik még ezekre a nevekre )

Szerkesztve: bolenn által, ekkor: 2014. március 30. 21:17


2012. december 31. 10:04
Rony25


Regisztráció: 2011-06-06
Hozzászólások: 9
Rang: [honvéd]

Sziasztok!

Nekem egy kérdésem lenne, mivel rég óta várunk babára és a vérvételtől eljutottunk a méhtükrözéses/hastükrözéses petevezeték átjárhatósági vizsgálatig, ahol kiderült végleg, hogy semmi bajom nincsen, sem a páromnál. De ott van némi "furcsaság" nálam ami soha nem volt idáig és nem is szeretném beleélni magam a babába. Tegnap volt némi barnázásom ami, annyit tesz,hogy foltok jelentek meg az alsómon, némi pöttyel. És most vasárnap/hétfőn kell megjönnie. A negatív/pozitív véleményt is megköszönném!

Sziasztok!


2012. december 22. 00:53
bolenn


Regisztráció: 2010-04-29
Hozzászólások: 3708
Rang: [tábornagy]

HYPERPROLACTINEAMIA

Csak azért írom ilyen csúnyán, mert az orvosi papírokon diagnózisként így (is) találkozhattok vele.Valójában azonban ez nem maga a betegség, hanem különféle endokrin (a belső elválasztású mirigyekkel, azaz a hormonrendszerrel összefüggő) betegségek tünete. Engem ezzel kezelnek immár 10 éve, de ez senkit ne ijesszen meg túlzottan, az enyém, ahogyan látom, kivételes eset.

LÉNYEGE:
A prolaktin nevű hormon túltermelődése. A prolaktin vagy laktotróp hormon, amelyet az agyalapi mirigy termel, a szülés után a tejelválasztásért felel. Ha névről nem is feltétlenül ismerős, de a meddőség kialakulásában játszott szerepét valójában mindenki ismeri: ez az a bizonyos hormon, amely miatt szoptatás alatt elvileg nem lehet teherbe esni. Azonban nemcsak szülést követően termelődik, hanem folyamatosan, és kihatással van a női ciklusra, illetve sokminden egyébre.
A prolaktin normál tartománya általában két mértékegységben kerül megállapításra, és ezek a referenciaértékek a mérést végző laboronként eltérőek (lehetenek), de nagy általánosságban a normális értékek kb. az alábbiak:
3 - 25 ng/ml (vagy mikrogram/L) vagy
70 - 600 mlU/L
Az efölötti értékek hipeprolaktinémiára utalnak

OKA:
Szét kell választani a túltermelődés okát, illetve a betegség kialakulásának okát.
A túltermelődés oka: a hormonrendszer, és az egyes mirigyek betegségei (pl. inzulinrezisztencia), legjellemzőbb az agyalpi mirigy jóindulatú daganata, a mikro-vagy makroadenóma (ebben az esetben a prolactinoma nevű betegségről beszélünk)
A betegség kiváltó okai lehetnek többek között:
fejlődési rendellenesség, genetikai okok, hosszú ideig tartó stressz, vegyszerek, vegyületek ártalmas hatása (magánvéleményként, a saját esetemből kiindulva: Csernobil!!!!), hormontartalmú szerek (doppingszerek és fogamzásgátlók), pszichiátriai megbetegeedések kezelésére szolgáló gyógyszerek és antihisztaminok (allergia elleni gyógyszerek)

Adenoma:
A prolaktin túltermelődéséért a leggyakrabban az agyalapi mirigy jóindulatú daganata felel, amelyet a mérete alapján két csoportba osztanak: az 1 cm alattiak micro-, az annál nagyobbak macroadenomák. Ezek nem rosszindulú tumorok, azaz rákos sejteket nem tartalmaznak, ám ezekre is kellő figyelmet kell fordítani, mivel maga az agyalapi mirigy (hipofízis vagy hypophysis), amely kb. egy babszem méretű és alakú szerv, a szervezet teljes hormonháztartásának irányításáért, a vegetatív idegrendszerért, az ember viselkedéséért, jelleméért és az anyagcsere folyamatok szabályozásáért is felel. Nem nehéz megérteni, hogy a betegségei komoly következményekkel is járhatnak. Az agy a koponya zárt üregében helyezkedik el, amiben nincs hely semmilyen oda nem való dolognak, hiszen az csak a normál szövetek rovására növekedhet, nyomást okozva azokban, ezáltal idézve elő a tüneteket. Maga az agyalapi mirigy pedig a koponya közepén található csontos üregben helyezkedik el, amelynek közvetlen közelében fut a látóideg, illetve néhány fontosabb agyi ér is, amelyekre az adenoma adott esetben nyomást gyakorolhat.
A prolaktintúltermelő adenoma sok esetben a tsh-t (azaz a pajzsmirigyserkentő hormont) is túltermeli.

TÜNETEI:
cikluszavarok: hosszú ciklusok, illetve a menstruáció elmaradása (talán a legtipikusabb tünet; a hosszú, azaz a 32 napnál hosszabb és pláne rendszertelen ciklus sosem normális, mindenképp orvosi kivizsgálást igényel!)
tejcsorgás (víztiszta, vagy fehér "váladék" ürülése a mellbimbókból, szintén feltétlen orvosi kivizsgálás szükséges, mert oka lehet még jó néhány betegség illetve állapot is)
hízás
sápadtság
hajhullás
izzadékonyság
erőteljes szőrösödés
nemi vágy csökkenése
apró lilás foltok a lábakon
klinikai tünetek (kifejezetten az adenóma meglétére utaló súlyosabb tünetek): fejfájás, szédülés, ájulás, látásromlás (látótérkiesés)
Meddőség

A MEDDŐSÉG OKA:
A magas prolaktinszint az egyes nemi hormonok közötti kölcsönhatások révén okozhat meddőséget: az egészséges terhesség létrejöttében kulcsfontosságú sárgatesthormon, vagy másnéven progeszteron szintjének csökkentése révén korai vetélést okozhat; illetve magát a peteérést is megakadályozhatja, ezáltal lehetetlenné téve már magát a megtermékenyülést is. Súlyosbításként gyakori társbetegségei, a PCOS és inzulinrezisztencia révén még összetettebb problémát generálhat, amelynek kezelése sajnos orvosi értelemben is kihívást tud jelenteni.

DIAGNÓZIS
A hiperprolaktinémia egyszerű vérvétellel vizsgálható, és 3 egymást követő megemelkedett érték után mondható ki a diagnózis. 60 ng/ml alatt általában enyhe mértékű megemelkedésről beszélünk, 100-150 ng/ml feletti érték, illetve a klinikai tünetek pedig már az adenoma meglétét is valószínűsítik. Az adenoma kimutatására ritkábban koponyaröntgent, általában kontrasztanyagos MRI vizsgálatot javasolnak. (tipp: nagyon-nagyon ritkán előfordulhat allergiás reakció a kontrasztanyagra, ezért a vizsgálat előtt legalább 2-3 órával már ne együnk semmit! - a vizsgálatot végző laborok azonban felkészültek a probléma azonnali kezelésére)

KEZELÉS
A betegség megfelelő kezelése érdekében, különösen adenoma megléte esetén célszerű endorkinológiai szakrendelésre járni.
A kezelés célja általában a normális női ciklus és a fogamzóképesség visszaállítása, illetve tágabb értelemben az életminőség javítása.
Általában gyógyszeres kezelést alkalmaznak, amely viszonylag rövid idő (2-4 hónap) elteltével már képes beállítani a normális hormonszintet. Fogamzáshoz az ideálisnak tartott érték: 10-15 ng/ml.
Az alkalmazott gyógyszerek (az alkalmazás általános sorrendjében): Bromocriptin, Norprolac, Dostinex (ez utóbbi itthon nincs forgalomban, külföldről egyedi importtal szerezhető be)
A gyógyszerek tipikus mellékhatásai: fáradtság, álmosság, szédülés, hányinger, hányás, vérnyomáscsökkenés (a gyógyszerek a fenti sorrendben járnak kevesebb mellékhatással - a Dostinex a legenyhébb tünetekkel, mivel azt elegendő hetente egyszer szedni, így alkalmazása különösen a másik két gyógyszerrel szembeni erős intolerancia esetében javasolt)
Szedésük azonban fontos, ezért célszerű az adagolást fokozatosan felépíteni: negyed vagy fél szemről indulva néhány (5-6) naponta negyed vagy fél szemmel emelni az adagot az előírt dózis eléréséig.
Komoly klinikai tüneteket okozó macroadenómák esetében szükség lehet a daganat eltávolítására is, amelyre ritkábban sugárkezeléssel, gyakrabban idegsebészeti beavatkozással kerül sor. Utóbbihoz, ha bárkinek szüksége lenne ilyen műtétre, Dr. Czirják Sándor, az Amerikai úti idegsebészet (Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet) professzorát javaslom, aki hazánkban a legtöbb ilyen műtétet végezte, és a terület úttörője.

TERHESSÉG LÉTREJÖTTE
Az egészséges terhesség létrejöttéhez a normális prolaktinszint elérése szükséges, gyógyszeres kezelés révén. A gyógyszert azonban a korábban említett korai vetélések elkerülése érdekében nemcsak a pozitív tesztig, hanem az első 12 hétben is kell szedni. Általában inkább a Bromocriptint javasolják már a terhesség alatt, mert annak magzatkárosító hatására, pontosabban annak hiányára szélesebb körű vizsgálatokat végeztek. Egyes kutatások szerint a Norprolacnak lehetnek ilyen mellékhatásai, más vizsgálatok szerint ilyenről szó sincs. (az én orvosom szerint nem veszélyesebb a Bromocryptinnél) A 12. hét betöltése után már nem javasolt a gyógyszeres kezelés folytatása, mivel a prolaktinszint a terhesség során normálisan is megnő, mivel annak szerepe van az emlők szoptatásra való "felkészítésében" is.


Néhány fontos tudnivaló:
A prolaktin stresszhormon, azaz ebben az esetben szó szerint értendő, hogy a stressz a betegség kiváltó oka lehet. Olyanannyira igaz ez, hogy önmagában a vérvételtől való félelem is képes megemelni a hormon szintjét.
A prolaktin szintje kevéssé ciklusfüggő, de kis mértékben a ciklus második felében emelkedik, ezért érdemes a ciklus elején (3. ciklusnap) és a luteális fázis közepén (21. ciklusnap) is megmérni a szintjét. Továbbá megemelkedését okozza még: alvás, étkezés és a szex (bimbók izgatása) is. Ezért a vérvétellel kapcsolatos szabály, még ha az orvos nem mondja is: éhgyomorra kell érkezi, a vért legkésőbb reggel 8-kor le kell venni, és a vérvételt megelőz este (nap) tilos a szex, illetve a mellek bármilyen nemű izgatása.
További információk: hipofizisponthu


2012. december 22. 00:49
bolenn


Regisztráció: 2010-04-29
Hozzászólások: 3708
Rang: [tábornagy]

Ó, örömmel látom, hogy többeket érdekel az én kis "sorozatom". Sajnálom, talán nem épp karácsony előtt kllett volna elkezdenem, akkor nem ilyen lassan haladnék vele. :)
Köszönöm a kedves kérdéseket, jól esik, hogy ismeretlenül is gondoltok rám. Ha nem bánjátok, azt javasolnám, hogy a beszélgetést, akár tényleg csak "privát" jellegű, akár az érintett témákkal kapcsolatos, inkább tegyük át a másik topikomba (prolactin és terhesség), ígérem azt is rendszeresen fogom nézni, és válaszolok a kérdésekre. Ezt a topikot viszont szeretném fenntartani az említett meddőségi okok taglalásának, hogy bárki, aki később újonnan érkezőként szeretné a korábbi témákat is elolvasni, könnyedén megtalálhassa őket, ne kelljen sokáig keresgélnie.
Nos, és akkor folytatnám is, amit elkezdtem, és ha már így azonnal feljött, na meg persze úgyis erről tudok a legtöbbet, akkor legyen a második "fejezet" a hiperprolaktinémia!


2012. december 16. 22:00
medinyusz



Regisztráció: 2009-06-03
Hozzászólások: 1692
Rang: [altábornagy]

Szia Bolenn! Olvastalak már korábban a prolaktinos topikban, és pont valamelyik nap gondoltam rá, mi lehet veled azóta? Nekem mikroadenomám van. 3,5 éve próbálkozunk, a magas prolaktin (56 ng/ml) 1 éve derült ki, el is küldtek egyből MR-re, ahol egy 3-4 mm-es microadenomának valószínűsíthető valamit láttak. Azóta szedem a Norprolacot (75-ös), ami rendbe tette a prolaktin értéket,microadenoma mérete 1 év alatt nem változott,(napi 1 szemtől 3 ng/ml lett, fél szemtől 15-20 ng/ml körüli prl érték) most térek át bromo-ra majd, mert endokrinológus szerint úgyis át kellene majd térni, ha terhes leszek, mert Norprolac nem javasolt terheseknek. Én kíváncsian várom a további témákat, az inzulinrezisztenciával kapcsolatos véleményedre vagyok főleg kíváncsi Az ösztrogéndominanciáról tudsz valamit?


2012. december 16. 17:57
ancsaani


Regisztráció: 2011-10-12
Hozzászólások: 285
Rang: [százados]

Sziasztok!
Nekem is tetszik az oldal!
Már másfél éve próbálkozunk,két vetélés után vagyok.
És igen!:dokim szerint minden rendben velem.

Én is szívesen olvaslak majd!!!


2012. december 16. 15:32
nixi27



Regisztráció: 2011-04-01
Hozzászólások: 1163
Rang: [ezredes]



Nekem januárban lesz az első inszemem.Az előző hónapban stimuláltak,de akkor nem jött össze természetes úton,mert kiderült a PCT teszt eredménye.

Ez a hiperprolaktinémiám milyen betegség?
Van már gyermeked?


2012. december 16. 15:13
bolenn


Regisztráció: 2010-04-29
Hozzászólások: 3708
Rang: [tábornagy]

Szia!

Uhh, ez kemény, de nem reménytelen. Akarok a pozitív PCT tesztről is írni, de akkor itt most gyorsan elöljáróban elmondom, mit az orvosok általában nem szoktak: "házilag" is gyógyítható! Kb. 6 hónapnyi szigorú óvszeres védekezés után lehetséges, hogy az immunválasz kialszik a szervezetben. De ehhez tényleg szigorúnak kell lenni, azaz behatolás csak óvszerrel legyen, ne játsszon olyat a pasi, hogy csak kicsit, szólok, mielőtt elmennék, vagy csak egy kicsit, csak a hegyét! (már bocsi! )
Megnyugtatásul: van olyan simerősöm, akinél szintén ez volt a gond, megcsinált kb. 3-4 lombikot, majd spontán lett terhes, és van egy kb. 5 éves gyönyörű nagylánya. A titok nyitja valószínűleg egyrészt a petefészkek folyamatos stimulálása, illetve épp ez volt,a mit írtam, hiszen lombik alatt általában védekezésre kérik a párt, ők pedig egymás után nyomták a protokollokat, tahát legalább 4 hónapig védekeztek.
Szóval ne add fel! Nekem mellesleg hiperprolaktinémiám van, és az endóval is többször megfenyegettek már, csak műtétem nem volt még.


2012. december 16. 14:41
nixi27



Regisztráció: 2011-04-01
Hozzászólások: 1163
Rang: [ezredes]

Szia

Jó,hogy nyitottál egy ilyen topicot,bár nálam sosem hangzott el az a mondat,hogy minden rendben van csak próbálkozni kell.Pcos vagyok,inzulinrezisztenciás is vagyok és nemrég egy pozitív PCT tesztet is kaptunk
Szívesen olvaslak majd


2012. december 16. 14:39
bolenn


Regisztráció: 2010-04-29
Hozzászólások: 3708
Rang: [tábornagy]

ENDOMETRIÓZIS

Egy kedves ismerősöm esete arra késztet, hogy ezzel az alattomos és progresszív betegséggel kezdjem. A legnagyobb probléma vele, hogy nehéz diagnosztizálni, a tünetei jó részét női hisztinek vélik, vagy félrekezelik (esetleg egyáltalán nem kezelik), miközben a betegség terjed a szervezetben és komoly károkat okozhat.

LÉNYEGE:
A méh normál nyálkahártyájához hasonló szövet megjelenése a méh üregén kívül, amely csomókat, un. telepeket vagy szigeteket képez, leggyakrabban a hasüregben (petefészkek, petevezetők, méhfüggyesztő szalagok, méh külső felszíne, hashártya), de előfordulhatnak belekben, végbélben, hüvelyben, hólyagban, méhnyakban, a szeméremtestben (azaz kívül, a nemiszerven), sőt ritka és extrém esetekben a tüdőben, végtagokon is. Ez a szövet a normál máhnyálkahártyához hasonlóan a menstriuációs ciklust követve a nemi hormonok hatására felépülnek, majd menstruációs vérzés formájában leválnak. Mivel többnyire a hasüregben helyezkednek el, ahonnan ez a vér nem tud kiürülni, fájdalmat, gyulladást, majd hegesedést okoznak, illetve a leváló telepek és a vérzés révén a hasüregben további szervekhez "jutnak el", amelyen szintén megtelepedhetnek. Hangsúlyozom: ez nem rosszindulatú daganatos megbetegedés, csupán a normális méhnyálkahártya szövet (endometrium) szokatlan helyen való megtelepedése.

OKA:
Kialakulása alapvetően ismeretlen, több elmélet létezik rá, vélhetően a menstruáció során a petevezetőn keresztül a hasüregbe jutó menstruációs vér és szövetdarabok révén kezd el terjedni.

TÜNETEI:
Beteg által észleltek:
Fájdalom, különösen a rendkívül erős fájdalom a menstruáció alatt (a hasüregben, a méhen kívül zajló "menstruáció" révén, az ott leváló szövet és a vér nem tud távozni, ezért feszítő érzést és fájdalmat okoz), fájdalom a közösülés során, deréktáji fájdalmak, menstruáció során fájdalmas bélmozgások, illetve combba kisugárzó fájdalom.
Rendszertelen, sokszor rövid(ülő) ciklusok, hosszas pecsételő vérzés a menzesz előtt (gyakran sötétbarna, már-már fekete színű)
Hasmenés, székrekedés, egyéb béltünetek.
Vizelési panaszok
Meddőség

Orvosi vizsgálattal kimutatható:
Fájdalmas, húrszerű vagy göbös méhfüggesztő szalagok
Csomók, ciszták, kifejezetten csokoládéciszták (véres szövettel teli) a méhben, a petefészkek, petevezetők vagy hashártya tájékán
Megemelkedett CA 125 szint (ez egy tumormarker a petefészektumor kiszűrésére, ám a súlyosabb fokú endometriózis esetén is magas lesz a szintje)

A MEDDŐSÉG OKA: (esetfüggő ezek "teljesülése")
A petefészken megtelepedő telepek akadályozzák annak normál működését és így a peteérést
A petevezetőkön megtelepedő telepek elzáródást okoznak
Összenövések a hasüregben
A korábban levált telepek miatti hegesedés

DIAGNÓZIS
A tünetek megléte esetén sem lehet felállítani a diagnózist, csak a hasüreg feltárása után, amelyet egy aprócska sebet ejtő eljárással, az un. laparoszkópiás műtéttel végeznek el. Az eljárás előnye, hogy egyben a kezelés is elvégezhető, ilyenkor (ha lehetséges) kitakarítják az endometriózis telepeket, feloldják az összenövéseket, letapadásokat.
A műtét elvégzése nélkül nem állítható fel a diagnózis. Egyéb tüntek sokszor nem jelentkeznek, vagy nem fordítanak rájuk kellő figyelmet (a fájdalmas menstruációt sokszor "normálisnak" vagy szimplán hisztinek minősítve például), ezért hosszas sikertelenség után, a meddőség okainak megtalálása miatt rendkívül fontos a laparoszkópiás átjárhatósági vizsgálat elvégzése (az egyéb átjárhatósági vizsgálatok nem alkalmasak az endometriózis megállapítására).

KEZELÉS
Az endometriózis telepek felszámolása a cél, amely egyrészt a fent említett műtéti úton, illetve hormonális kezelés útján lehetséges (a kettőt általában kombinálják). A hormonális kezelés során mesterséges menopauzát idéznek elő, azaz több hónapra leállítják a női ciklust, így a telepek nem tudnak tovább növekedni, majd leválva és szétesve újra terjedésnek indulni (ezek a folyamatok ugyanis a normál méhnyálkahártyához hasonlóan a ciklus során termelődő nemi hormonok hatására következnek be). Babára vágyó nők esetében a kezelés ezen második, hormonális "végső kitakarító" lépését általában kihagyják, ehelyett a mielőbbi gyermekvállalást javasolják. Egyrészt a műtétet követően megnő a teherbeesés esélye (illetve a ciklus több hónapra való leállítása, majd az "újraindítás" utáni rendeződés és a normál ciklus újbóli beállása sok időt vesz igénybe, és erősen meg is terheli a szervezetet), másrészt a terhesség a betegség "természetes gyógymódja" is lehet.

TERHESSÉG LÉTREJÖTTE
A fentiek alapján erre az endometriótis szigetek felszámolása révén, a laparoszkópiás műtét és/vagy hormonális kezelés után lehetséges. Mivel a betegség kiújulhat, sokszor inszemináció és/vagy lombik útján igyekszik biztosítani a kezelőorvos a terhesség mielőbbi létrejöttét, ám általában a műtétet követő 1-2 ciklusban a spontán terhesség létrjöttének esélye is igen jó.



<<első  << előző1[2]következő >>  utolsó>>




Adnetwork
copyright © ciklus.hu 2007 - Naptár Nőknek